sobota, 3 sierpnia 2013

borówki = kremówki

Przepis podpatrzony u Lorraine Pascale, z moimi małymi zmianami.

Kremówki z borówkami i kremem cytrynowym
na 8 porcji

gotowe ciasto francuskie
1 pojemniczek borówek amerykańskich
165g śmietany kremówki
skórka starta z 1 cytryny
25g + 0,5 szkl. cukru pudru
laska wanilii




Ciastka:

Ciasto francuskie rozwinąć na desce posypanej cukrem pudrem. Przekroić wzdłuż dłuższego boku na 3 równe paski, a następnie w poprzek na 8 części, tworząc 24 równe prostokąty. Ułożyć wszystkie na blaszce, posypać obficie cukrem pudrem i włożyć do lodówki na 30 minut.
Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez 5 minut, wyjąć, ponownie posypać cukrem pudrem i piec kolejne 5 minut, aż ciastka się zrumienią. Przełożyć na tackę i całkowicie ostudzić.

Krem:

Do dużej miski wlać 165g śmietany kremówki, dodać 25g cukru pudru i nasiona z jednej laski wanilii. Ubijać, aż masa zgęstnieje. Dodać skórkę z cytryny i wymieszać. Przełożyć krem do rękawa cukierniczego.


Na ciastko wycisnąć "łezki" w dwóch rzędach (każdy po 5 "łezek"). Na każdej łezce ułożyć borówkę. Środkowe ciastko wypełnić od spodu kremem i położyć na górze. Znowu wycisnąć dwa rzędy kremu, ułożyć borówki i przykryć kolejnym ciastkiem posmarowanym od spodu kremem.
W taki sam sposób wykonać kolejne ciastka.
Na koniec posypać z wierzchu cukrem pudrem.





Krem można również rozsmarować na ciastkach, bez pomocy rękawa cukierniczego. Jednak wyciskanie kleksów sprawia, że ciasteczka o wiele ładniej się prezentują.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz