poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Dojrzałe, pachnące, kolorowe...



Pomidory z kurkumą i jogurtem
inspirowane przepisem Nigela  Slatera


2 cebulki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/4 łyżeczki chili
1 mała cukinia
pomidory w puszce
1 szkl. wody
 8 pomidorów*
200g jogurtu greckiego



Cebulkę i czosnek obrać, cebulę pokroić wzdłuż w plastry, czosnek rozgnieść na desce i posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, po 2 minutach dodać przyprawy - kurkumę, kminek, chili, wymieszać. Cukinię pokroić w słupki, ok 5 cm długości, wrzucić do garnka. Wlać pomidory z puszki, szklankę wody, dokładnie wszystko wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień,  ułożyć całe pomidory i dusić pod przykryciem 25 min. Po tym czasie wyłączyć ogień, pomidory przesunąć na bok garnka i wlać jogurt grecki. Dokładnie wymieszać z sosem.

Można podawać z ryżem, równie dobrze smakuje z kurczakiem lub z rybą.


* u mnie cztery rodzaje - pomidorki zwykłe, żółte, malinowe i corazon



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz