niedziela, 11 sierpnia 2013

czekolada na wytrawnie

Ciasto (podobne do brownie) jest mocno czekoladowe, mało słodkie. Dla wielbicieli ciemnej czekolady. Żeby jednak nie było zbyt gorzko, słodyczy dodają truskawki. U mnie owoce nie znalazły się na całym cieście, co widać na zdjęciach, tylko z powodów "wizualno-testowych".



Wytrawne ciasto czekoladowe
na formę o wymiarach 20x30cm

200g masła
250g gorzkiej czekolady
6 jajek
100g muscovado
100g mąki
20g kakao
14 truskawek



Truskawki umyć, odszypułkować. Przekroić na pół.
W rondelku rozpuścić masło z czekoladą.
Jajka lekko ubić trzepaczką, przez ok 5 minut. Dodać cukier, mąkę, kakao, wymieszać ubijając kolejne 0,5 minuty. Dodać przestudzoną czekoladę z masłem. Wymieszać masę, aż składniki się połączą. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć połówki truskawek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez 20 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz