niedziela, 18 sierpnia 2013

Dyniowe muffiny

Muffiny są niesamowicie wilgotne i aromatyczne. Są wytrawne więc idealnie nadają się np. na śniadanie. Z powodzeniem można zamrażać na później.
Przepis z programu "Pieczenie jest łatwe" Lorraine Pascale.



Dyniowe muffiny z rozmarynem
12 sztuk

Składniki suche:
2-3 gałązki rozmarynu
180g mąki pszennej
130g mąki razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli



Listki rozmarynu posiekać. Mąkę razową przesiać, odkładając otręby zgromadzone na sitku. Wymieszać w misce wszystkie składniki (oprócz otrębów).

Składniki mokre:
2 jajka
100ml jogurtu naturalnego
275ml mleka
60ml oleju roślinnego
3 łyżki miodu
ok 300g ugotowanej dyni*

Jajka roztrzepać w misce. Dodać jogurt, mleko, olej, miód i 240g dyni. Wymieszać wszystkie składniki.

Połączyć suche składniki z mokrymi, wymieszać, niekoniecznie dokładnie.

Dodatkowo:
garść pestek dyni
papilotki - wycięte z papieru do pieczenia, kwadraty o boku 14cm


Blachę na muffinki wyłożyć papierem do pieczenia tworząc papilotki. Napełnić po równo ciastem. Posypać z wierzchu otrębami, kawałkami ugotowanej dyni i kilkoma pestkami dyni. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec 20-25 min. Wyjąć z foremki, ostudzić.





* surową dynię pokroić w kostkę (1-2cm), wrzucić do garnka, wlać 2-3 łyżki wody, gotować na małym ogniu, do miękkości.
Nie musi być to równe 300g. Ważne żeby do ciasta dodać 240g, a resztą posypać muffiny. A czy na babeczce znajdą się dwa kawałki dyni, czy pięć - to już według uznania. Głównym celem jest ładna prezentacja i podkreślenie koloru :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz