piątek, 23 sierpnia 2013

Galette z owocami

 
Soczyste, słodko - kwaśne owoce zamknięte w kruchym cieście. W sam raz na deser, gdy trwa sezon na brzoskwinie i nektarynki. Ja wybrałam naprawdę ogromne owoce. Jeśli nie trafiliście równie wielkich możecie użyć trzech sztuk.

Galette z nektarynkami, brzoskwiniami i czerwoną porzeczką

Ciasto:
225g mąki
30g cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
125g zimnego masła
1 jajko

Mąkę, cukier puder i sól przesiać do miski. Wetrzeć palcami masło, aż masa będzie przypominała drobne okruszki. Zrobić wgłębienie w środku. Wlać roztrzepane jajko, wymieszać nożem. Szybko wyrobić ciasto - ma być miękkie, ale nie klejące. Gdyby było zbyt suche dodać odrobinę zimnej wody. Zagnieść kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 min.

Nadzienie:
1 duża brzoskwinia
1 duża nektarynka
400g czerwonych porzeczek
5 łyżek brązowego cukru

W garnku zagotować wodę. Gdy zacznie wrzeć wrzucić brzoskwinię i nektarynkę, gotować 30 sekund, po czym szybko zahartować zimną wodą. Obrać ze skóry, przekroić na pół, wyjąć pestki. Następnie przekroić jeszcze raz na pół tworząc ćwiartki, a potem wzdłuż w plasterki.

Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania ciasta
cukier puder do posypania

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Wyjąć ciasto z lodówki. Rozwałkować na placek o średnicy 30cm.  Ułożyć pokrojone owoce po obwodzie ciasta, zostawiając 4cm odstępu od brzegu. Na środku ułożyć ok 300g porzeczek. Posypać owoce brązowym cukrem. Zawinąć brzegi ciasta na nadzienie, by dobrze przylegało do owoców.  Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika, piec ok 45-50 min, aż owoce zmiękną, a ciasto stanie się złociste.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem i ozdobić pozostałymi porzeczkami.




1 komentarz:

  1. Mnnnnn apetyczne. Piękne zdjęcia, pozdrawiam Aga :)

    OdpowiedzUsuń