Nie potrafię zliczyć, ile razy już nastawiałam zakwas. Nie, żeby mi nie wychodził, bo wychodził chętnie, często prawie ze słoiczka :) Za każdym razem piekłam z niego przynajmniej jeden chleb. Ale później zawsze było "coś", i zapominałam o dokarmieniu... do tego ciężko upiec chleb, mając wolne jedynie wieczory i to też nie codziennie. Od niedawna jednak mieszka z nami kolejny "bąbelek", i tym razem mam ambicję utrzymać go dłużej przy życiu. I wykorzystać przypływ wolnego czasu ;)
Chlebek, który popełniłam dzisiaj, znalazłam na blogu mojewypieki.com.
Nie mogę powiedzieć, że się udał w 100%, bo mimo, że nie jest to mój pierwszy w życiu bochenek, to jednak są to dopiero początki.
Chleb jest bardzo wilgotny w środku, z fajnymi, mniejszymi i większymi dziurami, i chrrupiącą, ciemną skórką.
PAIN DE CAMPAGNE
Cytuję:
Składniki na zaczyn (najlepiej go przygotować z rana):
200 g ciepłej wody (29 - 32ºC)
200 g mąki pszennej
50 g mąki pszennej razowej
Wszystkie składniki wlać/przesypać do
naczynia i wymieszać do połączenia. Przykryć folią spożywczą i odstawić
na 6 do 8 godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i przefermentowania.
Składniki na ciasto chlebowe:
620 g wody w temperaturze 32 - 35ºC
360 g zaczynu (przygotowanego wcześniej, pozostanie kilka łyżek)
740 g mąki pszennej
60 g mąki pszennej razowej
21 g soli
2 g (pół łyżeczki) suchych drożdży lub 4 g drożdży świeżych
Po 6 - 8 godzinach w dużej misie wymieszać
740 g mąki pszennej i 60 g mąki pszennej razowej. Dodać 620 g wody i
wymieszać tylko do połączenia (ręcznie lub mikserem). Misę przykryć
ręczniczkiem, odłożyć ciasto do odpoczynku na 20 - 30 minut.
Po tym czasie do ciasta dodać sól, suche
drożdże (świeże należy najpierw rozpuścić w odrobinie wody) i 360 g
wcześniejszego zaczynu. Wymieszać ciasto dokładnie (przez 2 minuty -
seria rozciąganięć i składań) lub wyrobić krótko mikserem - ciasto
będzie bardzo luźne. Przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce
aż ciasto podwoi objętość, co zajmie mu minimum 5 godzin (dłużej w
chłodniejszych warunkach). Podczas tych 5 godzin wyrastania ciasto
chlebowe składać 3 lub 4 - krotnie, najkorzystniej podczas pierwszych 2 godzin wyrastania.
Po okresie wyrastania wyjąć ciasto na blat
kuchenny i podzielić na 2 części. Każdą część uformować w kulę.
Dwa koszyczki do wyrastania chleba wysypać mieszanką mąki ryżowej i
pszennej (pół na pół) lub samą mąką ryżową. Ostrożnie przenieść ciasto
chlebowe do koszyczków, starając się zachować okrągły kształt, spodem do
góry (góra bochenków będzie teraz na spodzie koszyków). Cały koszyczek
razem z ciastem umieścić w folii/reklamówce foliowej (by ciasto nie
wyschło) i umieścić w lodówce na całą noc (12 - 14 godzin).
45 minut przed samym pieczeniem rozgrzać w najwyższej temperaturze piekarnika naczynie żeliwne z pokrywą.
Pierwszy bochenek wyjąć z lodówki, odwinąć
z folii/reklamówki i ostrożnie przełożyć do rozgrzanego naczynia
żeliwnego (płytszej części), lekko naciąć (nacinanie nie jest konieczne,
wtedy chleb sam pęknie). Piec w temperaturze 245ºC przez 30 minut pod
przykryciem, następnie 20 minut bez pokrywki. Chleb powinien mieć kolor
mocno wypieczony (uwaga: czas pieczenia należy zawsze dostosować do
swojego piekarnika).
Upieczony chleb wystudzić na kratce.
Następnie w taki sam sposób upiec drugi chleb, który do tej pory czekał na swoją kolej w lodówce.
* ja dodałam cały zaczyn, a chleb piekłam w naczyniu żaroodpornym. Część mąki pszennej zastąpiłam mąką pszenną pełnoziarnistą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz