czwartek, 14 maja 2015

Wiosenne curry

Sezon na szparagi trwa w najlepsze, młodziutki kalafior smakuje jak nigdy.  Zapraszam na wiosenne, lekkie curry.



Wiosenne curry z kurczakiem, kalafiorem i szparagami


1/3 niewielkiego kalafiora
0,5 pęczka zielonych szparagów
pojedyncza pierś z kurczaka
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka zielonej pasty curry
1 szkl. gorącego bulionu
1/3 puszki mleczka kokosowego
1 łyżka oliwy
świeża kolendra


Cebulę obrać, pokroić w piórka. W garnuszku rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić cebulę.
Dodać pastę curry (wedle smaku, mi wystarczyła łyżeczka), przesmażyć ok 1 min. Kurczaka pokroić w większą kostkę, dodać do cebuli. Smażyć ok 3 min, aż mięso się zetnie. Kalafior podzielić na większe różyczki, dodać do kurczaka. Dodać przeciśnięty czosnek, zalać gorącym bulionem. Gotować na małym ogniu ok 12-15 min, kalafior ma pozostać jędrny. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Pokroić na ok 3cm kawałki, dorzucić łodygi do curry, po minucie dorzucić główki. Gotować jeszcze 3-4 min. Zalać mleczkiem kokosowym, zagotować, odstawić z ognia.

Podawać z ryżem, przed podaniem posypać świeżą kolendrą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz