poniedziałek, 25 maja 2015

Szparagi, szynka, pesto - makaron

Szybkie danie, przygotowane w tyle co trwa ugotowanie makaronu. Konkretny smak, z szynką parmeńską. No i oczywiście królowie wiosny - szparagi... :) 
Polecam!


Makaron z szynką parmeńską i szparagami



makaron - u mnie penne, ok 4 garście
100g szynki parmeńskiej
1 pęczek zielonych szparagów
150ml śmietanki 30%
2 łyżki zielonego pesto z bazylii
sól, pieprz

Makaron ugotować w osolonym wrzątku.
Szynkę parmeńską (szwarcwaldzka też się nada) pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, podsmażyć szynkę ok 3 min, aż się zarumieni. Szparagom odłamać końcówki, wyrzucić. Główki odkroić, odłożyć na bok. Łodygi pokroić w ok 3 cm kawałki, wrzucić na patelnię do szynki. Po ok 1 minucie dołożyć główki. Smażyć jeszcze ok 2-3 min, żeby szparagi pozostały jędrne.
Zalać śmietanką, zagotować. Zdjąć z ognia. Dodać pesto, doprawić sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu, ew solą do smaku. Wymieszać. Na patelnię z sosem włożyć ugotowany makaron, wymieszać.
Podawać posypany świeżą bazylią.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz