wtorek, 19 sierpnia 2014

Chwil wolnych kilka i lekka pizza



Bez dłuższego wstępu, bo i czasu mało. Krótki urlop minął nawet nie wiem kiedy... Ach.. gdyby mógł tak potrwać jeszcze tydzień dłużej... To bym w końcu zrobiła, za tamto bym się wzięła, a i to tak długo odkładam... Wolny od obowiązków czas tak szybko leci..
Jednak przy okazji nawet tak krótkiego odpoczynku i niemożliwych, o zgrozo! upałach, znalazłam czas, by pokręcić się trochę w kuchni. Może nie tyle ile bym chciała, ale na chwilę wystarczy. To i też stąd znalazła się pizza. Lekka, prosta, a jakże smaczna! Miałam w końcu okazję poużywać kamień, który od dobrych kilku miesięcy leżał jeszcze nieodpakowany.. :)

Ciasto na pizzę:
1 szkl letniej wody
1 op (7g) suszonych drożdży
2,5 szkl mąki
2 łyżki oliwy
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru

Do niewielkiego naczynia wlać połowę wody, wsypać drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki. Wymieszać, odstawić do wyrośnięcia, na ok 5-10 minut. W osobnej misce wymieszać mąkę i sól. Dodać drożdże, resztę wody i wymieszać. Wyrobić ciasto. Dodać oliwę i wyrabiać jeszcze chwilę, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne, i wchłonie całą oliwę. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 minut, lub do podwojenia objętości.

1 niewielka cukinia
1-2 łyżki gęstej śmietany
ok 100g sera koziego - u mnie rolada pleśniowa
1 łyżka pesto z bazylii
kilka liści rukoli
sól, pieprz

Cukinię pokroić w cieniutkie plasterki, ser kozi w plastry. Śmietanę doprawić solą, pieprzem i pesto, wymieszać. Kamień do pizzy włożyć do piekarnika. Ustawić maksymalną temperaturę i rozgrzewać kamień przez ok 20 min.
Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, pozbawiając go powietrza. Uformować kulę. Blat oprószyć mąką. Rozwałkować ciasto do wielkości kamienia. Posmarować sosem śmietanowym. Ułożyć cukinię i ser kozi. Przełożyć na rozgrzany kamień. Piec ok 4-5 min, aż ciasto się zarumieni, a ser lekko rozpuści.
Przed podaniem posypać rukolą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz