piątek, 4 października 2013

Mocno czekoladowy torcik urodzinowy

Do tego tortu próbowałam zrobić spody w stylu brownie, jednak ostatecznie postawiłam na biszkopt z kakao. I dobrze, bo torcik nie wyszedł bardzo słodki. Ozdobiony masą ganache i czekoladą. Gorzką czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej i rozsmarowałam na desce wyłożonej folią spożywczą. Gdy masa prawie zastygła, pocięłam ją w różnej wielkości trójkąty.
Tort urodzinowy, zrobiony i skonsumowany z lekkim poślizgiem, a prezentowany z jeszcze większym opóźnieniem ;)

Czekoladowy torcik z ganache i mascarpone
na formę o średnicy 17cm
 

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl. cukru
1/2 szkl. mąki
1/2 szkl. kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piekarnik nagrzać do 170°C. Dno formy do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać po 1 żółtku, za każdym razem miksując, aż żółtko połączy się z pianą. Zmniejszyć obroty miksera na najwolniejsze, i partiami dodawać mąkę z kakao i proszkiem. Przełożyć ciasto do foremki, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 40 min, do suchego patyczka.
Ciasto wyjąć z foremki. Jeśli środek się wybrzuszył, położyć ciasto do góry nogami, zostawić do wystygnięcia.


Ganache:
200g gorzkiej czekolady (60% kakao)
250ml śmietany kremówki (30% lub 36%)

Śmietanę podgrzać w rondelku, prawie do zagotowania. Czekoladę drobno posiekać, wrzucić do miski. Zalać gorącą śmietaną i mieszać, aż powstanie gęsta, błyszcząca masa. Ostudzić, następnie schłodzić w lodówce przez ok 30min.


Poncz do nasączania:
1 łyżka whisky/bourbona
1 łyżeczka kawy rozpuszcalnej
2-3 łyżki wody

Kawę rozpuścić w wodzie, wymieszać z alkoholem.


Dodatkowo:
150g mascarpone


Ostudzony biszkopt przekroić na 3 części. Dolny spód nasączyć delikatnie ponczem, wyłożyć ok 1/4 masy ganache, rozsmarować. Przykryć środkowym spodem. Nasączyć. Rozsmarować mascarpone, a na nim kolejną część ganache, uważając, aby masy nie połączyły się. Przykryć ostatnim blatem ciasta. Pozostałą masę ganache rozsmarować na brzegach i na górze tortu, zostawiając część masy do dekoracji. Dekoracje robione szprycą.
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz