środa, 16 października 2013

Jesiennie...

Kruche ciasto z gruszkami i figami
na formę o wymiarach 20x30cm

Ciasto:
225g mąki
30g cukru pudru
½ łyżeczki soli
125g zimnego masła
1 jajko

Do miski przesiać mąkę, cukier puder i sól. Wetrzeć masło, aż powstaną małe grudki. Zrobić w środku wgłębienie. Dodać roztrzepane jajko. Wymieszać wszystkie składniki nożem. Następnie rękoma szybko zagnieść i wyrobić ciasto - powinno być gładkie i miękkie. Zrobić kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 min.


Nadzienie:
1 kg gruszek
4 figi
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka cukru trzcinowego

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na większe kawałki. Figi pokroić w ósemki. Wrzucić owoce do miski, dodać sok z cytryny i cukier, dokładnie wymieszać.


Kruszonka:
100g mąki
75g cukru trzcinowego
100g masła
150g płatków owsianych

Mąkę z cukrem wsypać do miski, wetrzeć masło pokrojone w kostkę. Dodać płatki owsiane. Zagnieść ciasto, aż powstaną grudki. Schłodzić w lodówce.


Piekarnik nagrzać do 180°C. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt 20x30 cm. Ułożyć na spodzie formy. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika, piec ok 20 min, uważając, aby spód się nie zrumienił.
Podpieczony spód wyjąć. Owoce odsączyć z soku, który w międzyczasie puściły i rozłożyć równomiernie na spodzie. Posypać kruszonką. Wstawić ponownie do piekarnika. Piec 40-45 min.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz