środa, 25 września 2013

Lekko, zdrowo, kolorowo!

Co zjemy? - Warzywa. Ale Jakie? - Pieczone!
Pieczenie wydobywa z warzyw zupełnie inny, niesamowity smak, który ginie przy gotowaniu. Chociażby ta słodycz... Pieczoną dynię mogłabym spałaszować sama - taaka dobra. Pieczone buraczki - idealne gdy ciągnie do słodyczy. Do tego kasza, żeby było jeszcze zdrowiej, bo my lubimy kaszę. I naprawdę nic więcej nie potrzeba, pieprz i sól wystarczą. I chrupiące pestki :)


Kasza z pieczonymi warzywami
na 2 osoby

4 nieduże buraczki
1 spora marchweka, lub dwie małe
1/3 selera korzeniowego
1/2 dyni hokkaido, bez pestek
1/2 szkl. pęczaku
1 i 1/2 szkl. bulionu
łyżka nasion dyni
gałązka koperku i natki pietruszki
sól, pieprz
oliwa


Piekarnik nastawić na 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Warzywa umyć, buraczki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, nie obierać.
Marchew obrać, pokroić w talarki grubości ok 1 cm. Seler obrać, pokroić w plastry grubości 1 cm, a następnie każdy plaster przekroić na pół, żeby kawałki były zbliżone wielkością do talarków marchewki (wtedy będą się jednakowo piekły). Dynię pokroić w plastry.
Buraczki ułożyć na blaszce, spryskać delikatnie oliwą, wstawić do nagrzanego piekarnika. Marchew, seler i dynię wrzucić do miski, wlać 1-2 łyżki oliwy, dokładnie wymieszać. Po ok 30 minutach pieczenia wyjąć blachę, obok buraczków ułożyć pozostałe warzywa, posypać solą i pieprzem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze przez ok 25-30 min, aż wszystkie warzywa będą miękkie i lekko zarumienione.
W międzyczasie pęczak opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Przełożyć do rondelka, zalać gorącym bulionem. Gotować ok 20 min, aż kasza wchłonie cały bulion.
Natkę i koperek posiekać. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Upieczone buraczki pokroić na ćwiartki.
Kaszę wymieszać z warzywami, posypać natką pietruszki, koperkiem i pestkami.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz