środa, 17 lipca 2013

Krem z białych szparagów na dobry początek

Nareszcie się udało. Przyznam szczerze, że do założenia bloga przymierzałam się chyba od roku, jeśli nie dłużej. Największą motywacją był nagły przypływ ogromnej ilości wolnego czasu, oraz fakt, że znowu mamy lato i jeśli teraz się do tego nie zabiorę to zimą znów będę żałowała, że nie wykorzystałam tych wszystkich świeżych warzyw i owoców.
A żeby blog od samego początku nie świecił pustkami udałam się prosto do kuchni. Dodatkowo ucieszona faktem, że udało mi się o tej porze nabyć (i to w nieprzyzwoicie niskiej cenie!) całkiem ładne, białe szparagi.





Krem z białych szparagów i zielonego groszku

2 pęczki białych szparagów
0,5 kg młodych ziemniaczków
3 średnie cebulki
1 litr bulionu
1 szklanka zielonego groszku (u mnie mrożony)
2 łyżki oliwy
sól, biały pieprz
kilka listków świeżej bazylii



Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niedużą kostkę. Cebulę posiekać. Szparagi obrać, odkroić zdrewniałe końcówki. Pokroić w ok 3 cm kawałki, zostawiając osobno całe główki. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulkę i ziemniaki, podsmażyć ok 1 min i zalać gorącym bulionem. Gotować 15 minut. Dorzucić łodygi szparagów i gotować kolejne 10 min. Po tym czasie dodać główki szparagów i groszek, i gotować jeszcze ok 5 minut, pod koniec doprawiając do smaku solą, białym pieprzem i połową bazylii. Zdjąć z ognia. Odłożyć kilka główek szparagów i trochę groszku. Resztę zmiksować blenderem na gładko. Udekorować odłożonymi wcześniej szparagami, groszkiem i listkami świeżej bazylii.
Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz